SONY DSC

Proefafsluiting Diefdijk A2

In de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 augustus 2015 voerde de Leeuwenstein groep onder leiding van Van Doorn Geldermalsen werk uit voor Rijkswaterstaat Midden Nederland en Waterschap Rivierenland. Het is de sluiting van de coupure in de Diefdijk die doorgang biedt aan rijksweg A2.

De coupure bevindt zich vlakbij afslag Everdingen. Tussen 23:00 uur en 06:00 uur waren de rijstroken richting Utrecht gesloten. Deze rijbaanafsluiting is uit gevoerd door Dover Verkeersmaatregelen BV. Onze collega’s van IMS hebben de hijswerkzaamheden voor hun rekening genomen.

Overstroming richting westen voorkomen

Rijksweg A2 kruist ter hoogte van de afslag Everdingen de Diefdijk. Dat is de dijk die de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden beschermt tegen overstromingswater vanuit het oosten. Zou ergens in de Betuwe tijdens hoogwater een dijk van de grote rivieren doorbreken, dan moet de Diefdijk voorkomen dat de overstroming zich verder in westelijke richting kan verplaatsen.

Voorwaarde daarbij is dat het ‘gat’ in de Diefdijk, waar de A2 doorheen loopt, wordt afgesloten. Tijdens de oefening in de nacht van 28 augustus jl. werd deze sluiting geoefend. Althans, het oostelijke deel van de coupure, waar de rijstroken richting Utrecht doorheen lopen. Over twee jaar komt de afsluiting van de westelijke rijbanen van de A2 aan bod.

Drie betonnen balken

De afsluiting gebeurde met drie betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar werden gelegd. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de rest van de Diefdijk. De balken zijn 30 meter lang en 1 meter hoog en voorzien van rubberen strips ten behoeve van een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton.