Social Media beleid

Social media is eigenlijk een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via social media websites. Voorbeelden zijn Facebook, YouTube, Linkedin, Instagram en Twitter.

Waarom richtlijnen?

Steeds vaker zien we dat onze medewerkers social media gebruiken onder werktijd. Meestal gaat dit op een heel leuke wijze, maar soms ook op een manier die niet wenselijk is van uit het perspectief van de Leeuwenstein Groep als bedrijf. Daarom willen we mensen houvast bieden door middel van een richtlijn ‘gebruik social media’. Als iedereen weet wat de afspraken hieromtrent zijn dan kunnen we er met elkaar voor zorgen dat het gebruik van social media positief blijft. We kiezen dus voor een richtlijn, die ook een bepaalde interpretatieruimte voor medewerkers open laat. Het management gaat er van uit dat onze medewerkers prima snappen wat wel en niet acceptabel is en daar dus ook eigen keuzes in kunnen maken.

Gebruik social media

De Leeuwenstein Groep heeft als slogan: “Zorg(t) voor de buitenruimte”. We dienen ons hierbij te realiseren dat we ons bestaansrecht ontlenen aan onze mentaliteit en die van de medewerkers. Door gebruik van social media kunnen medewerkers hun stem laten horen. Ze kunnen daardoor onze reputatie versterken! Wat de Leeuwenstein Groep wil uitdragen, namelijk dat wij ‘zorgen voor buitenruimte’ kan aantoonbaar gemaakt worden door middel van communicatie-uitingen door onze medewerkers.

Richtlijnen voor onze medewerkers

  • Praat altijd in de ik-vorm en niet in de wij vorm (Van Doorn/Dover/Signa Terra/Ecoleon/IMS).
  • Zorg dat de feiten kloppen en wees eerlijk.
  • Houd er rekening mee dat je je in een sociale omgeving bevindt. Gedraag je op social media alsof je op een verjaardag bent of aan een vergadering deelneemt.
  • Blijf beleefd!
  • Plaats geen materiaal dat je in verlegenheid zou brengen als je moeder, je baas of klant het zou lezen.
  • Houd rekening met de gevoelens van anderen. Niet iedereen wil met een foto of tekst (ongevraagd) op social media verschijnen.
  • Af en toe het gebruik van social media onder werktijd is prima, maar het is ook tijdrovend, leidt af en kan gevaarlijke situaties opleveren. Dus geen tweets of Facebook berichten als je in een werkvak staat of aan het rijden bent.
  • Geef in je bericht (of je profiel) altijd aan dat je dus geen officiële ‘woordvoerder’ bent van ons bedrijf en dat het je persoonlijke mening is.
  • Communiceer nooit over officiële (uitslagen van) aanbestedingen en offertes voordat er vanuit het bedrijf zelf hierover is gecommuniceerd.
  • Vergeet niet: Google onthoudt alles! Ook datgene waar je later spijt van krijgt!

Download hier de richtlijnen.