Stihl-accu-gereedschap-1-1200x0-c-default -

Dochterbedrijf Van Doorn Geldermalsen gaat over op elektrisch!

Van Doorn Geldermalsen zet opnieuw een forse stap in de verduurzaming van haar werkprocessen. Het dochterbedrijf van de Leeuwenstein Groep heeft afgelopen maand flink ingekocht en het overgrote deel van haar motorisch aangedreven gereedschap vervangen door een elektrische variant. In navolging van zusterbedrijf Signa Terra, die al jaren werkt met elektrische gereedschappen, kiest Van Doorn nu ook voor duurzaam, elektrisch gereedschap. Het nieuwe elektrische materiaal zal worden ingezet bij projecten die de Leeuwenstein Groep uitvoert in geheel Nederland.

Barend van Doorn Azn, afdelingshoofd Materieel, Gebouwen en Terreinen: “Omdat de Leeuwenstein Groep werkt in de buitenruimte is het voor ons vanzelfsprekend om zorgvuldig om te gaan met mens, dier en milieu en te kiezen voor duurzaam gereedschap. Wij werken actief aan het terugdringen van onze carbon footprint en wij zijn aangesloten bij diverse branche- en keteninitiatieven die een duurzaam bedrijfsleven nastreven.

“Wie kiest voor duurzaam, heeft de keuze voor elektrisch aangedreven gereedschap snel gemaakt. Elektrisch materiaal heeft immers een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van motorisch aangedreven gereedschap. Het gebruikt geen brandstof en stoot daarom ook geen uitlaatgassen uit. We hebben op het dak van ons kantoor 120 zonnepanelen, daarmee kunnen we de accu’s opladen. Zo maken we de cirkel rond. Bijkomend voordeel is dat we ook niet kunnen knoeien bij het tanken, dus er is nul kans op vervuiling “

“Daarnaast heeft elektrisch materieel ook een positief effect voor de medewerker: het gewicht van het gereedschap is een stuk lager dan de gemiddelde machines op brandstof en het scheelt aanzienlijk in de productie van geluid en trillingen. Hiermee is het dus niet alleen duurzamer, maar ook een stuk aangenamer om mee te werken!” vertelt Barend van Doorn (Azn) enthousiast.

Andere manier van werken

Elektrisch werken vergt een iets andere aanpak en gedrag. Fons van Rijckevorsel van Kessel (bedrijfsleider Signa Terra): “Als je er eenmaal aan gewend bent, wil je uiteindelijk niets anders”.

Om de medewerkers te informeren en aan de elektrische machines te laten wennen is er een training gegeven door de leveranciers. Tijdens de werkinstructie konden de medewerkers het elektrisch materieel ook uitproberen. De reacties waren erg enthousiast. “

Niet voor alle werkzaamheden

Christian de Wit, bedrijfsleider Landelijk groen en Water: ““We streven naar 100% elektrisch, maar niet voor alle werkzaamheden die wij uitvoeren is elektrisch gereedschap op dit moment al geschikt. Bladblazen, haagknippen en snoeiwerk met de kettingzaag zijn werkzaamheden die bij uitstek elektrisch uitgevoerd kunnen worden. We hebben flink ingekocht: het overgrote deel van ons materieel is vervangen door een elektrische variant: 15 elektrische kettingzagen, 16 elektrische bladblazers, 13 elektrische heggenscharen, 14 elektrische bosmaaiers, 2 elektrische stokzagen en 2 Stok-heggenscharen.”

Voor het grotere productiewerk, zoals het kappen van bomen en het bijmaaien van bermen, zijn we nu nog aangewezen op motorische machines die aangedreven worden met fossiele brandstof. De reden is dat de capaciteit van de elektrische machines nog niet altijd op hetzelfde niveau is als het oude materiaal. Maar we houden de markt in de gaten en wanneer er kansen zijn proberen we ook voor het zware werk het gebruik van fossiele energie terug te dringen. “

Stihl

“Wij gebruiken al jaren naar volle tevredenheid het merk Stihl. Stihl accu gereedschap wordt steeds innovatiever en krachtiger. Onze leveranciers zijn Wim van Breda Mechanisatie en Bonekamp Mechanisatie. We hebben met beiden een jarenlange relatie opgebouwd. Het onderhoud van onze materialen doen we zoveel mogelijk op onze eigen werkplaats. Soms besteden we het onderhoud uit aan onze leveranciers.”